Skip to Content
Springvale Civic Precinct

Springvale Civic Precinct

Springvale Community Precinct

About the project

Over the next few years, the Springvale precinct at 397-405 Springvale Road will be transformed into the new community heart of Springvale. It will be a vibrant meeting place where people of all ages, backgrounds and interests feel welcome and can come together in a spirit of mutual respect, connection and celebration. World-class community facilities will combine with large, multipurpose green spaces to provide the perfect setting for learning, playing and relaxing.

The project will be delivered in two stages.

Stage 1 - Springvale City Hall redevelopment

Refurbishment works to the Springvale City Hall are now complete, with only the upgrade of the Supper Room to go. This major renovation has turned the town hall into a more functional facility while preserving the overall design character of this much-loved community building. The majority of works were undertaken on the inside of the building to allow a more diverse range of private and public events to be held there in the future. Springvale Town Hall has reopened and is now open for bookings.

Stage 2 - Construction of Springvale Community Hub

This will be a world-class community facility providing a variety of learning, leisure and cultural opportunities. It will include a modern, state-of-the-art library featuring new technologies and equipment, flexible community meeting spaces, civic services area and plentiful parking.  The outdoor green spaces will be extensively landscaped and allow for a variety of passive and active recreation uses, community events and social gatherings.

The new Springvale Library and Community Hub has been designed with holistic sustainability principles in mind and is targeting Net Zero Emissions for the building operations in addition to a 5 Star Green Star Rating. Operational emissions will be reduced through design features such as a high performance façade, efficient heating and cooling systems and low energy LED lighting. Further to this, the building intends to offset the remainder of its emissions though installation of a 220kW rooftop solar PV array. The array will consist of approximately 730 panels and generate 280MWh per year; that’s enough to power around 50 family homes each year. The sustainability of the City Hall has also been improved.

What will stay the same

  • The City Hall and Supper Room will be retained
  • The library will remain on site
  • Council customer service will remain on site
  • The war memorial will be retained on site
  • The current amount of car parking will be retained on site and there will be no loss of car parking spaces
  • The Historical Society will have a home on site
  • The site will remain accessible and welcoming to the whole community
  • No open space will be lost

What will change

  • The Springvale City Hall and Supper Room will be upgraded and improved
  • The current library will be relocated to a new purpose-built facility that will provide more space and improved services
  • Customer service is located in the chambers during development and will move to the new library and activity hub building once completed
  • A large part of the former Springvale office has removed to make way for increased public open space
  • Car parking will be relocated away from pedestrian and open space areas to improve safety
  • Drop-off / pick-up areas will be provided near main building entries
  • A new learning and activity Hub will be built to provide a range of flexible spaces for community use
  • The site will have significant, multi-purpose open space with landscaping that reflects the Springvale community and allows for a variety of community uses for all ages
  • There will be increased open space, both passive and active, including a play area, plaza and active sports area what will stay the same

 


For more information read the Springvale Community Precinct FAQs (PDF - 607KB)

Community involvement in the project

From the beginning, we've recognised the importance of involving the community and that’s something we intend to maintain throughout the various stages of this project.

In 2013, the community provided useful feedback to Council regarding the projects that were most important and this feedback has been incorporated into the development strategy and the design competition brief.

In April 2016, the community also provided their feedback on the design competition brief, which will assist those submitters to develop design proposals that accurately meet community needs.

Council also plans to undertake detailed facility planning and work with the community to ensure that the new facilities will support the needs of the community and the many organisations that use the precinct.